SES BARİYERİ
Ses bariyeri, ses dalgalarının yayılmasını engelleyerek gürültü kirliliğini azaltmak için kullanılan bir malzemedir.
Kullanım alanları:
Otoyol kenarları ve köprüler: Trafik gürültüsünün çevreye yayılmasını engellemek için.
Fabrikalar ve büyük yapılar: Yüksek desibelli makine seslerini izole etmek için.
Hastaneler, demiryolu hatları, hava limanları, iskeleler ve çok katlı binalar.
Türleri:
Akustik ses bariyerleri: Özel ses yalıtım malzemeleri ile hazırlanan panellerden oluşur.
Şeffaf ses bariyerleri: Estetik bir görünüme sahip olup, yapısı akrilik veya pleksiglass malzemelerden oluşur.
Tren yolu ses bariyerleri: Tren yollarında ses kirliliğini azaltmak için kullanılır.
Ses yalıtım bariyeri ayrıca, kauçuk malzemelerden üretilerek ofisler, restoranlar ve sinemalar gibi mekanlarda da kullanılabilir.
Gürültü (Ses) Bariyeri Türleri
Gürütü bariyerleri arasında üç çeşit ses bariyerleri bulunmaktadır. Bunlar akustik gürültü bariyeri ve şeffaf ses bariyerleri ve tren yolu ses bariyerleridir.
- Akustik Gürültü Bariyeri: Akustik Gürültü Perdesi metal duvar görünümündedir. Panellerin yan yana yerleştirilmesi ile oluşur. Sesin bir kısmı panellerin içerisindeki malzemelerce sönümlenir.
- Şeffaf Gürültü Bariyeri: Akrilik ya da pleksiglass malzemeden üretilir. Görüşü kapatmaz, dolayısıyla estetik görünüm sağlar. Sönümleme katsayısı düşüktür. Gürültü kaynağı tarafında, perdeye çarpan sesin büyük kısmı yansır.
- Tren Yolu Ses Bariyeri: Tren yollarındaki, ses kirliliğini ve ses gürültüsünü önlemek yapılan çalışmaların tamamıdır.
Ses Bariyerleri ile Daha Az Ses ve Kaliteli Yaşam
Ses bariyeri sistemleri, çok fazla araç ve taşıt trafiğinin olduğu yollar, otoyollar, otobanlar, tren - tramvay yolları, duble yollar gibi ses seviyesinin çok yüksek olduğu alanlara yapılır. Ses bariyeri uygulaması sonrasında, kaynaktan gelen gürültü ve ses önemli bir düzeyde azalmaktadır. Ses bariyerleri, bölgede yaşayan, oturan ya da çalışan kişilerin yaşam kalitesini önemli bir düzeyde artırdığı görülmüştür.
Rüzgar Bariyeri
Rüzgar Bariyeri karayollarında ve otoyollarda bulunan viyadükler, köprüler gibi aşırı rüzgar alan yerlerde rüzgarın hızını keserek aracın yoldan savrularak kaza yapmasını önlemek ve konforlu sürüş sağlamak amacı ile üretilmiştir. Rüzgar bariyerleri genellikle yüksekliği fazla olan ürünler olduğundan, ışık geçirgenliği de önemlidir. Zira ürünün önemli kısmının şeffaf malzemeden imal etmek mecburidir.